top of page
20230410_215341-02.jpeg

\

LEVEN NA KAYAK

april 2023

 

Wat ik zoal aan het doen ben, momenteel? Is er nog leven na Kayak?

 

Om met het laatste te beginnen: jazeker. Dat was er voor Kayak, dat was er tijdens de break tussen 1981 en 1999, en er zijn geen redenen te bedenken waarom dat na het stoppen van de band vorig jaar anders zou zijn. Nou ja, een beetje dan: het cirkeltje opdrachtgevers en contacten voor wie ik zou kunnen schrijven is beduidend kleiner geworden. Is dat erg? Welnee. De drang om me te nog bewijzen is namelijk ook beduidend kleiner geworden, en sommige dingen die ik vroeger wel aannam, zou ik nu niet meer doen. Ik bedenk zelf wel wat, zoals ik ook altijd heb gedaan. Sterker nog: ik kan me nu amper nog voorstellen hoe ik überhaupt tijd heb gevonden om aan al die opdrachten te voldoen- en jarenlang nog doodleuk naast mijn Kayak-bezigheden. Maar dan nog: voorlopig blijf ik, hoop ik, gewoon doen wat altijd mijn drijfveer is geweest: iets maken wat er voorheen niet was.

 

Behalve dan dat ik 3, 4 keer per week live meespeel in de voorstelling ‘De Laatste Ronde’ van Youp van ’t Hek, tot aan- zo luidt het plan— eind mei 2024, houd ik me bezig met twee projecten. De oorsprong van beide projecten (solo albums eigenlijk)  ligt in mijn eigen muzikale verleden.

 

In 1991 bracht ik, onder de naam Orion, een instrumentale CD uit getiteld ‘Virgin Grounds’. Het was oorspronkelijk de achtergrondmuziek van een tv-programma dat zich afspeelde in het hoge noorden van Noorwegen, onder de titel Conquer The Arctic. Het was een wedstrijd tussen verschillende teams die het uiterste van zichzelf eisten bij bergbeklimmen, abseilen, skiën, kortom zo’n beetje alles wat je in de sneeuw, op het ijs en in de bergen kunt doen zolang je genoeg conditie hebt. Mij boeide vooral het ontzagwekkende, soms verstilde landschap, en de meeste muziek die ik maakte was daarop geinpireerd. Er bleek een maatschappij geïnteresseerd om dat op CD uit te brengen, en dat was voor mij een extra’tje. De muziek was al gemaakt (en betaald) dus, ja leuk om te doen, maar ik zag het niet echt als een nieuw solo-project. Vandaar dat ik een alias gebruikte.

 

 

 

Onlangs stuitte ik weer op die CD, en bij beluistering vond ik het eigenlijk zonde dat het album zo onopgemerkt voorbij was gaan. Na wat onderzoek bleek de oorspronkelijke maatschappij helemaal de rechten niet te hebben, en ook nooit iets te hebben afgerekend. Het stond me dus vrij het album opnieuw uit te brengen, en ik besloot dat dit keer te doen onder mij eigen naam. Er komt ook nieuw artwork, en twee nieuwe nummers. Ik ben ook nog bezig enkele bestaande tracks te bewerken en op te pimpen, want na 32 jaar hoor je toch wel dingetjes die beter kunnen. Het is zeker geen vervolg op mijn laatste album ‘Velvet Armour’, als je een vergelijking zou moeten trekken met iets uit mijn verleden ligt de instrumentale kant van ‘Heart of the Universe’ nog het meest voor de hand.

 

OOB Records (een zusje van Friendly Folk Records, die Velvet Armour uitbracht) was meteen te porren voor dit project, dus dat label zal het gaan uitbrengen. In principe een genummerde en gesigneerde collectors edition CD, en verder online via platforms zoals Spotify. Hoe en waar voor te bestellen (de belangstelling lijkt groot) wordt binnenkort allemaal nog uitgelegd.

 

Het tweede project is wederom instrumentaal. De werktitel is ‘Achter De Schermen’, en is weer heel wat anders: het betreft veel muziek die ik voor Youp van ’t Hek heb geschreven- vanaf 1985 tot nu. En dan niet de liedjes, maar de zogenaamde underscores (muziek onder gesproken tekst) en inloop- en uitloop muziek (muziek die men hoorde vlak voor en na de voorstelling). Weinig mensen zullen die muziek apart herkennen, maar er zitten veel dingen bij de werkelijk de moeite waard zijn. Omdat het niet alleen Youp’s laatste rondje langs de theaters zal zijn, maar hoogstwaarschijnlijk ook het mijne, leek het me een prachtig plan om al die muziek nu eindelijk eens te bundelen, waar mogelijk opnieuw op te nemen of de bestaande opnames aan te vullen. Waar Virgin Grounds louter electronica bevat, is Achter De Schermen voornamelijk acoustisch georiënteerd.

 

Ik ga dat doen met Ton Snijders en Rens van der Zalm, muzikale vrienden met wie ik in Youp-verband ook al sinds een eeuwigheid samenwerk. Er is nog geen releasedatum bekend, maar ik vermoed dat dit ergens in de eerste helft van 2024 gaat worden. Geen haast dus, voorlopig. Maar inmiddels besef ik wel: de tijd gaat snel, veel te snel. Toch wel een beetje opschieten maar!

ENGLISH TRANSLATION
20221129_192149-01.jpeg
bottom of page